Ramazan'a Özel Osmanlı Mutfağından Lezzetler
Ramazan'a Özel Osmanlı Mutfağından Lezzetler
Osmanlı Mutfağı sahip olduğu ihtişamlı lezzetler ile sadece ülkemizde değil dünya çapında da sayılı mutfak kültürleri arasında yer alıyor. Özellikle Ramazan ayında hazırlanan iftar sofraları bir Osmanlı geleneği olarak kültürümüzde ayrı bir önem taşıyor. Yazımızda ise Osmanlı Mutfağını ve Osmanlı iftar geleneğini sofralarınıza taşımanızı sağlayacak tarifleri sizler için hazırladık.
Mutancana
Malzemeler
Yarım kilogram kuşbaşı kuzu eti
10 adet arpacık soğan
3 diş sarımsak
1 avuç çiğ badem
1 avuç çekirdeksiz kuru üzüm
6 adet kuru kayısı
6 adet incir
2 su bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tutam tuz
1 yemek kaşığı sumak ve bal
Yapılışı
Derince bir tencereyi ocağa alın ve altını orta derece ateşte açın. Tencerenin içinde tereyağını eritin ve etleri ekleyip güzelce kavurun.
Etlerin rengi değişmeye başlayınca arpacık soğanlarını ve sarımsakları da ekleyin. Etler suyunu çekene kadar pişirmeye devam edin ve unu ekleyin.
Un kokusu gidene kadar kavurduktan sonra suyunu ekleyip ocağın altını kısın. Kontrollü bir şekilde pişirmeye devam edin.
Sıcak suda bekletilen badem, kuru üzüm, kayısı, sumak, bal ve tuzu da tencereye ekleyin.
Bütün malzemeleri güzelce karıştırdıktan sonra kısık ateşte 2-3 dakika daha pişirin ve altını kapatın. Yaklaşık 15-20 dakika dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.
Soğan Yahni
Malzemeler
Yarım kilogram dana kuşbaşı et
Yarım kilogram arpacık soğan
5 diş sarımsak
1 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı sirke
1 yemek kaşığı salça
1 tutam tuz ve karabiber
Yapılışı
Zeytinyağını ve tereyağını koyduğunuz tencereyi orta derece ateşteki ocağa alın. Tereyağı eridikten sonra ocağın altını yüksek ateşe getirerek etleri ekleyin ve yüksek ateşte kavurun.
Etler güzelce kavrulurken tencereye 1 yemek kaşığı sirke ve yaklaşık 1 çay bardağı sıcak su ekleyin. Tencerenin kapağını kapatarak orta ateşte kontrollü olarak etleri kavurmaya devam edin. Su yetersiz gelir ise su ekleyebilirsiniz.
Etler suyunu çekip güzelce kavrulduktan sonra temizleyip soyduğunuz arpacık soğanları bütün halinde tencereye ekleyin. Sarımsakları da ekledikten sonra güzelce karıştırıp etle birlikte kavurmaya devam edin.
Son olarak salçayı da ekleyip 2-3 dakika kadar daha kavurduktan sonra üzerini geçecek kadar su ekleyip pişmeye bırakın.
Arpacık soğanlar yumuşadıktan sonra tuz ve karabiberi ekleyip sıcak olarak servis yapabilirsiniz.
Yumurta-yı Hümayun
Malzemeler
3 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı esmer şeker
3 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1’er çay kaşığı tuz ve karabiber
Yarımşar çay kaşığı toz kırmızı biber ve yenibahar
200 gram Erşan Yemeklik Pastırma
5 adet yumurta
Yapılışı
Genişçe bir tavaya sıvı yağı ve tereyağını alarak kızdırın. Kızdırdığınız yağa piyazlık olarak doğradığınız soğanları ekleyin ve orta ateşte kavurmaya başlayın.
Soğanları karamelize edebilmek için orta ateşte yaklaşık 5 dakika kadar kavurduktan sonra esmer şekeri ekleyin. Ara ara karıştırarak karamelize olmasını sağlayın.
Soğanlar iyice karamelize olduktan sonra baharatları da ekleyip bir süre de baharatlar ile kavurun.
Tencereye çemeni temizlenmiş pastırma dilimlerini de ekleyerek soğanları birkaç dakika da pastırmalarla birlikte pişirin.
Pastırmalar da piştikten sonra tencere içerisinde kıracağınız yumurta sayısı kadar bir kaşık yardımı ile çukurlar açın.
Açtığınız çukurların içerisine yumurta kırın ve kısık ateşte pişirmeye devam edin. Yumurtalar da piştikten sonra yemeğinizi sıcak bir şekilde servis edebilirsiniz.