Pastırma Yemenin En Leziz Yolları
Çiğ eti almışlar tuz ve baharatlarla harmanlayıp kurutmuşlar, adına da pastırma demişler. Türk mutfağının en leziz, kallavi ve geleneksel çeşnilerinden birisidir. Tüm Türkiye’ye mâl olmuş kıdemli bir lezzet. Pastırma aslında eski bir Türk yiyeceğidir. Hatta pastırmayı ilk keşfedenlerin Hunlar olduğu söylenmektedir. Bu kıdemli ve yeri dolmaz lezzet ile neler yapılabilir, içine pastırma dahil olan yemekler nelerdir, pastırma nasıl pişirilirse lezzette tavan yapar bir bakalım.
İnce dilimlenişiyle pratik olarak tüketebilen Erşan Kontrafile Pastırma için linke tıklayın!
Pastırma Nasıl Yenir?
Pastırmanın alameti farikası çemenidir. Simit için "susam”, mantı için "sarımsak” neyse, pastırma için de çemen odur. Geleneksel lezzetimiz olan pastırma, bonfile ve antrikot gibi etlerin tuzlanması ve kurutulmasıyla elde edilir. Peki pastırma nasıl yenir? Bu fermente edilmiş et ile son derece lezzetli seçenekler hazırlamak mümkün. Pastırmayı ister hiç pişirmeden çiğ olarak tüketin isterseniz tencere ve fırın yemeklerinde kullanın, isterseniz mezelere eşlikçi yapın her haliyle damak çatlatacaktır. Çemen denilen karışım pastırmaya sadece karakteristiğini vermekle kalmaz aynı zamanda etin uzun süre muhafaza edilmesini de sağlar. Çemenin ihtiva ettiği çemen otu ve sarımsak sağlık için de oldukça faydalı bitkiler. Pastırma Erşan Et gibi firmaların bünyesinde steril koşullarda hazırlanıyorsa çocuklarınıza da güvenle yedirebilirsiniz.
Pastırma nasıl yenir, çiğ mi pişmiş mi diyenler için, çiğ tüketilmesi daha uygundur diyebiliriz. Eğer pişirilecekse çok uzun süre pişirmemeye gayret edilmeli; tencere, tava yahut fırına pişmeye yakın ilave edilmelidir.
Pastırma Nasıl Pişirilir?
Pastırma nasıl pişirilir sorusunun birbirinden leziz yanıtları var. İşte ilk akla gelen tarifler…
En klasik ve sevilen pastırma yemeği pastırmalı yumurta desek buna kim itiraz edebilir? Pastırma ve yumurtanın mükemmel buluşması olan pastırmalı yumurta yedikten sonra tadı damaktan saatlerce silinmeyen bir lezzet.
Paçanga böreği de şöhretini pastırma sayesinde kazanmış bir börek. Meze tabaklarının, Pazar kahvaltılarının, ara sıcak seçeneklerinin, kabul günlerinin gediklisi paçanga böreği pastırma ile hayat bulan bir lezzet. Pastırma yufkaya "Seni ben var ettim” dese yeridir.
Pastırmalı kuru fasulye ağır sofraların ağırbaşlı konuğudur. "Akşama pastırmalı kuru fasulye var” cümlesi kurulduğunda ortamda mutlaka sevinç nidaları duyulur. Geleneksel bir Türk yemeği olan pastırmalı kuru fasulye pişirirken pastırmaları fasulyeyi ocaktan almadan 5 dakika evvel ilave ederseniz pastırmanın tadının daha belirgin olmasını da sağlamış olursunuz.
Yaz mevsiminin en sevimli ve popülerliğini asla yitirmeyen yemeği olan menemeni hiç pastırmalı denemediyseniz lütfen en kısa sürede deneyin deriz. Zira pastırmalı menemen tek başına ana yemek olacak kadar zengin bir lezzet. Menemene pişmeye yakın ekleyeceğiniz pastırma dilimleri menemenin dillere destan tadını şaha kaldıracaktır.
Pastırmalı pide, pastırmalı pizza, pastırmalı gözleme, pastırmalı poğaça, pastırmalı kiş gibi hamur işleri de yine bu fermente ve çemenli dilimlerle yiyeni de pişireni de mutlu eder.
Pastırma nasıl yenir ve pastırma nasıl pişirilir sorularının yanıtı okurken bile iştahı kabartıyor değil mi?
Afiyetle…