Pastırma Nedir?

10-10-2022 15:37
Pastırma Nedir?

Pastırma Nasıl Yapılır?

Pastırma soframıza gelene kadar birçok farklı işlemlerden geçer. Bu işlemlerin ilki tuzlama işlemidir. Etin yüzeyine açılan kesikler ile her bölgesi iyice tuzlanır. Tuzlanan etler üst üste dizilir. Uygun ortam ve hava sıcaklığında bu etler 2 veya 3 gün bekletilir ve bu sürenin ardından ters çevrilerek yine bu süre boyunca daha bekletilir. Tuzlama işlemi biten etler yıkanır. Genellikle kapalı ortamlarda kurutulan etler açık ve doğal ışık altında da bekletilebilmektedir. Kurutma işleminin de tamamlanmasıyla baskılama makinelerinden geçen pastırmalar, bu işlemden sonra 10 ile 30 gün arasında değişen bir süre daha kurutulur. Bu kuruma işleminin ardından etler çemenlenir. Çemen içerisinde 2 veya 3 gün bekleyen etler, bir hafta daha askılarda kurutulur.

Çemen, pastırma için olmazsa olmaz bir lezzettir. Pastırmaya kattığı görünüm, aroma ve lezzetten de ziyade mikroorganizmaların gelişmesini engellemektedir. Pastırma çemeni ete bakteri bulaşmasını engelleyerek koruyucu bir etki yapmasının yanı sıra etin fazla kurumasını da engeller. Renk ve tadını veren çemen etin havayla temasını keserek daha uzun süre bozulmamasını sağlar. Bu nedenle et,çemenleme işleminden mutlaka geçmelidir. Pastırma çemeninin hazırlanış aşamaları şunlardır:

-          Sarımsak soyularak püre haline getirilir ve içerisinde baharatlar eklenir.

-          Ardından tuz ve su katılır.

-          Tüm malzemeler homojen bir kıvam alana kadar karıştırılır.

-          Macun kıvamına gelen çemen yaklaşık iki gün dolapta bekletilir ve pastırma için kullanılmaya hazır hale gelir.


Pastırma Nasıl Parçalanır?

Tuzlama işlemi uygun kaplarda ve tezgah üzerinde yapılır. Pastırmalar, bir sıra et ve bir sıra tuz olmak üzere üst üste dizilirler. Tuzlama işlemine başlamadan önce pastırmanın iki geniş yüzeyinden birine bıçakla derin kesikler atılır. Tuzlama sırasında tuzun, bu kesiklerden yeterince içeri girmesi sağlanır. Tuzlama ve kürleme yöntemi ile pastırmanın istenen renk ve aroması sağlanır. Baskılama, kurutma ve çemenleme ile pastırma tüketime hazır hale getirilir.

Erşan Et ve Et Ürünleri ekibi olarak “Pastırma Nedir?” sorusunu ve pastırma hakkında merak edilenleri bu yazımızda inceledik. Erşan Et olarak size katkısız, taze, veteriner hekimler kontrolünde kesimi gerçekleştirilen ve alanında uzman kasaplar tarafından hazırlanan etler sunmaktayız. Etin kesiminden paketlenmesine kadar her aşaması uzman ekibimiz tarafından kontrol edilmekte ve sofranıza ulaşmaktadır. Et ile ilgili merak ettiklerinize diğer blog yazılarımızdan ulaşabilirsiniz. Sevdiklerinizle mutluluğunuzu katlamak ve gönül rahatlığıyla et ve et ürünleri tüketmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.