Kuru Et Nedir, Nasıl Kullanılır?
Avladıkları hayvanların etlerini, seçtikleri sebze ve meyveleri kurutarak, pişirerek ya da farklı yöntemler ile saklamaya çalışmışlardır. Özellikle de insan sağlığı için son derece sağlıklı ve önemli bir besin olan eti sağlıklı bir şekilde muhafaza edebilmek için birçok yöntem geliştirmişlerdir. Bu yöntemlerden biri de etin kurutulması yöntemidir.
Etin kurutulması ile elde edilen kuru et, her ne kadar çok uzun yıllar öncesinde sevilen bir lezzet olsa da günümüze kadar gelebilen ve hala severek tüketilen lezzetler arasında yer alıyor. Her ne kadar kuru et ülkemizde pek bilinen bir lezzet olmasa da son zamanlarda sağlıklı beslenmenin önem kazanmasıyla birlikte üretimi ve tüketimi de her geçen gün artıyor.
Yazımızda ise kuru et hakkında en çok merak edilen sorulardan biri olan kuru et nedir, nasıl yapılır, çeşitleri nelerdir ve kuru et küflenir mi soruları hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız.
Kuru et ne etidir?
Boşnak mutfağına ait bir lezzet olan kuru et, etin özel yöntemler tatlandırılması ve kurutulması ile elde edilen bir şarküteri ürünüdür. Kuru etin Boşnak mutfağına Orta Asya’dan geldiği düşünülmektedir. Ülkemize gelen atalarımızın Anadolu topraklarında çemen ile tanışması sonucu yemek kültürümüzde kuru et kendisine pastırma olarak yer bulmuştur. Ancak balkanlarda kuru et sade hali ile daha yaygın tüketilmektedir.
Kuru et nasıl yapılır?
Kuru et tüketmek isteyenlerin en çok merak ettiği soruların başında kuru et nasıl yapılır sorusu gelmektedir. Kuru et yapımına ise öncelikle doğru et seçimi ile başlanır. Çünkü et seçimi kuru et hazırlanırken en önemli detaydır. Her et çeşidi kuru et hazırlamak için uygun değildir. Seçilen etin yumuşak etlerden seçilmesi gerekmektedir. Ayrıca seçilen etin fazla yağlardan ve sinirlerden temizlenmiş olması da son derece önemlidir. Kuru et için en uygun et seçildikten sonra ise dilimlenen etler her yeri kapanacak şekilde doğal tuzlar ile kaplanır. Böylece etin suyunu salması ve kurutma için hazır hale gelmesi sağlanır. Yaklaşık üç gün süren tuzlama işleminden sonra sıra suyunu salan etin hem suyundan hem de tuzdan temizlenmesi işlemine gelmektedir. Özel yıkama havuzlarında yıkanan et kurutmak için artık hazırdır. Suyunu salan, tuzundan temizlenen et serin ve güneş almayan bir ortamda 21 gün kurumaya bırakılır. Bütün bu işlemler sonrasında kuru et artık tüketmek için hazır hale getirilir.
Kuru et çeşitleri nelerdir?
Farklı damak zevkleri için farklı tarifler ile hazırlanan birçok kuru et çeşidi bulunmaktadır. İsli kuru et, tütsülenmiş kuru et, füme kuru et en çok sevilen ve tüketilen kuru et çeşitlerinden bazılarıdır.
Kuru et küflenir mi?
Kuru et uzun süre bekleme sonucu küflenebilir. Ancak kuru et küflense bile yiyebileceğiniz yiyecekler arasında yer almaktadır. Kuru etin etrafında oluşan küfü bıçakla kesip alarak kuru eti sağlıkla tüketebilirsiniz.
Erşan Et olarak bu yazımızda kuru et hakkında en çok merak edilen sorulardan olan kuru et nedir, nasıl kullanılır, ne etidir, nasıl yapılır, çeşitleri nelerdir ve kuru et küflenir mi sorularına detaylı cevaplar vermeye çalıştık. Kuru et nedir, nasıl kullanılır, nasıl yapılır ve benzeri içeriklere sitemizin blog kısmında ulaşabilirsiniz. Ayrıca kuru eti en sağlıklı ve en lezzetli hali ile tüketmek istiyorsanız Erşan çiftliğinde yetiştirilen, veteriner hekimlerin kontrolünde uzman kasaplar tarafından kesilerek hazırlanan Erşan Kuru Et çeşitlerine mutlaka göz atmalısınız.