Günlük Protein İhtiyacı Nasıl Karşılanır?

09-03-2021 14:16
Günlük Protein İhtiyacı Nasıl Karşılanır?

Sağlıklı, dinç ve kaliteli bir yaşam sürebilmek için doğru ve dengeli beslenmenin şart olduğunu biliyoruz. Dengeli beslenme disiplininde her besin grubuna mutlaka yer verilmesi gerekiyor. Çünkü sağlıklı bir vücudun karbonhidrata da proteine de yağlara da gereksinimi var. Karbonhidratlar gün içinde gerek duyduğumuz enerjiyi sağlarken proteinler, hücrelerimizin tamiri olmak üzere pek çok önemli görevi üstleniyor. Protein denildiğinde akla ilk olarak hayvansal besinler, hayvansal besinler denilince de et ve türevleri geliyor kuşkusuz... Protein oranı yüksek olan kırmızı ve beyaz etle hazırlanmış yemekler protein ihtiyacını büyük ölçüde karşılayarak günlük protein ihtiyacı için ne yemeli sorusunu da yanıtlıyor.

Sofralarınıza lezzet katacak ERŞAN Taze Et Çeşitleri için hemen linke tıklayın!

Peki protein sadece kas sağlığını mı korur? Başka ne gibi fonksiyonları vardır gelin bu işin bu kısmına da bir göz atalım.

*Protein içeren besinler uzun süre tok hissettirir ve bu sebeple de vücuda daha az kalori alınmasını sağlar.

*Kas kütlesinin korunmasını ve kasların güçlenmesine destek verir.

*Kilo verirken "kastan kaybetmeyi” önler.

*Protein kemik sağlığını da korur. Kadınlarda osteoporoz döneminde kemik kırığı riskini azaltır.

*Metabolizmayı hızlandırır ve vücudun daha hızlı yağ yakmasını sağlar.

*Kötü kolesterol ve yüksek tansiyonu düşürür.

*Yaraların daha hızlı kapanmasını sağlar.

*Yaşlanma sürecinde hızlanan kas kaybını en aza indirir.

Günlük protein ihtiyacı nasıl karşılanır sorusunun yanıtını bilmek ve uygulamak sağlık ve kaliteli bir ömür sürmek için elzemdir. Beslenme zincirinin en önemli ve hayati bileşenlerinden birisi proteindir ve eksikliğinde hem kas bağlarında hem hormonların işleyişinde hem de bağışıklık sisteminde ağır tahribatlar oluşur. Yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri de karbonhidrat ve yağ açısından olduğu kadar protein açısından da oldukça zengin gıdalardır.

Et, süt ve süt ürünleri tüketmeyi sevmeyenler için bitkisel protein kaynağı olan besinler imdada koşar. Fasulye, nohut ve bilhassa mercimek yüksek oranda bitkisel protein içerir. Sebzelerden bezelye, mantar ve ıspanak da belli oranlar da protein içerir. Meyvelere gelince. Meyvede protein olur mu demeyin. Muz ve portakal meyveler içinde protein içeriğiyle öne çıkarlar. Bazı kuru meyveler de protein ihtiva eder. Elbette bu oran hayvansal gıdalardaki protein miktarı ile kıyaslanamaz ama günlük beslenmeyi desteklemesi açısından değerlendirilebilir.

Keyif yiyeceği olarak tüketilen hatta en sağlıklı atıştırmalık olarak bilinen kuruyemişler de protein yönünden zengindir. Badem, fındık, fıstık, ceviz gibi kuruyemişler hem sağlıklı yağ asitleri hem de protein içerdikleri için düzenli olarak ve ölçülü bir şekilde tüketilebilir. Kuruyemişlerde neredeyse beyaz ete yakın oranda protein bulunur. Eğer profesyonel olarak spor yapıyorsanız, kaslarınızı güçlendirmek veya kas yapmak istiyorsanız bitkisel proteinden ziyade hayvansal protein içeren gıdaların tüketimine ağırlık vermelisiniz. Bitkisel protein de vücudun gereksinimlerini karşılar ancak hayvansal proteinin yerini tam anlamıyla tutamaz.

Gelelim günlük protein ihtiyacı ne kadar sorusunun yanıtına. Yetişkin bir kadının alması gereken günlük protein miktarı 60 gram, yetişkin bir erkeğin alması gereken günlük protein miktarı ise 70 gramdır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.