Fırında Kurutmadan Et Pişirmenin Püf Noktaları
Fırında Kurutmadan Et Pişirmenin Püf Noktaları
Fırında et, çoğu kişi için en lezzetli yemek tarifleri arasında yer almaktadır. Beğenilerek tüketilen fırın yemekleri, bazı püf noktaların dikkate alınmasıyla; en mükemmel hale getirilmektedir. Ancak, özellikle kırmızı et ve tavuk gibi ürünler, fırın kullanımı nedeniyle kuruyabilmektedir. Bu durum, yemekten alınan hazzın düşmesine neden olmaktadır.
Fırında Etin Yumuşak Olması İçin Ne Yapmalı?
Yumuşacık ve üstü kızarmış fırında et, akşam yemeklerinin en güzel eşlikçisi olarak nitelendirilmektedir. Yemek yapma konusunda profesyonellik kazanan kişiler dahi, et kuruması sorununu sıklıkla yaşamaktadır. Bu sorunun giderilmesi için tavsiye edilen yemek sırları, bu blog yazısının devamında okuyucusunu beklemektedir.
Güveç, köfte, bonfile, kuşbaşı, musakka ve benzeri fırında et yemekleri; şu yöntemlerin kullanılmasıyla, kurutulmadan pişirilebilmektedir:
Etin Yıkanmaması
Neredeyse bütün aşçılar ve bilim insanları, et yıkamanın doğru olmadığını ifade etmektedir. Kırmızı Et veya tavuk gibi besinlerin, yıkanması veya suda bekletilmesi; fırınlama işlemi esnasında sertleşmesine neden olmaktadır. Bununla birlikte bu işlem, et çeşitlerinin lezzet kaybı yaşamasına neden olmaktadır.
Eti Mühürlemek
Fırında et, mühürleme işlemi sayesinde yumuşacık bir kıvam alabilmektedir. Bonfile ve pirzola gibi et çeşitlerinin, fırınlanmadan önce bir kaç dakika kadar mühürlenmesi; yumuşacık ve lezzetli olmasına yardımcı olmaktadır. Mühürleme işlemi sonrasında fırına verilen et çeşitleri, lezzet ve kıvam konusunda mükemmel bir sonuç çıkarmaktadır.
Cam Fırın Tepsisi Kullanmak
Cam, yemeklerin daha lezzetli olmasına ve daha kısa sürede pişmesine olanak tanımaktadır. Fırında et yemeklerinin, demir döküm tepkilerin yanı sıra; cam tepsilerde pişirilmesi, etin sertleşmemesi adına önem arz etmektedir. Isıya dayanıklı cam tepsiler, pişirilen etin yumuşacık olmasına olanak tanımaktadır.
Eti Marine Etmek
Marinasyon işlemi, fırında et yemeklerinin daha lezzetli olabilmesine olanak tanımaktadır. Özellikle biftek ve bonfile gibi etlerin, zeytinyağı veya yoğurt gibi ürünlerle marine edilmesi; pişme esnasında sertleşmesine engel olmakta ve çok daha lezzetli olmasını sağlamaktadır.
Sos ve Yağ Kullanımı
Sos ve yağ kullanımı, fırında et yemeklerinin kurumadan pişmesine olanak tanımaktadır. Zeytinyağı ve domates sosu ile fırında pişen etlerin yumuşacık olması mümkün hale gelmektedir. Bu işlem ile yemeğe hem lezzet katılmakta hem de kıvam dengesinin korunması sağlanmaktadır.
Eti Sıcak Servis Etmek
Fırında et yemekleri, sıcak servis edildiklerinde çok daha yumuşak olmaktadır. Fırında pişen etin, yumuşacık bir deneyime dönüşmesi için mümkün olduğunca sıcak bir şekilde tüketilmesi gerekmektedir. Soğumuş etlerde yağın soğuması ve üst yüzeylerinin kuruması nedeniyle daha sert olmasına sebep olmaktadır.
Fırında Et Ortalama Ne Kadar Sürede Pişer?
Fırında et, ortalama olarak bir saat kadar bir sürede pişebilmektedir. Ancak bu durum, etin çeşidine ve pişirme türüne göre değişkenlik göstermektedir. Bonfile ve pirzola gibi etler, daha geç sürelerde pişmektedir. Musakka ve güveç gibi yemekler ise daha kısa sürelerde hazır hale gelmektedir.
Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, etin sık sık kontrol edilmemesi olmalıdır. Fırın kapağının sürekli olarak açılması, etin pişme hızını azaltmakta ve sertleşme yapmasına neden olmaktadır. Fırına atılan etin, en az yarım saat kadar dokunulmadan bırakılması gerekmektedir.
Fırında Et Pişirme İçin Doğru Fırın Dereceleri Nedir?
Fırında et pişirme için doğru fırın dereceleri, kullanılan etin türüne göre değişkenlik göstermektedir. Genel kanı 180°-200° olsa da bazı durumlarda daha az sıcaklıklar da yeterli olabilmektedir. Kişilerin bu noktada, pişirdikleri yemeğin tarifine en iyi şekilde hâkim olması; söz konusu yemeğin lezzeti açısından önem arz etmektedir.