Fermente Sucuk Nedir?
Yapılışı birçok kişi tarafından merak konusu olan sucuk birkaç işlemin gerçekleştirilmesi ile üretiliyor. Sucuk yapımına öncelikle büyükbaş ve küçükbaş hayvanlardan elde edilen kırmızı etin çekilerek kıyma haline getirilmesi ile başlanıyor. Hazırlanan kıyma, baharatlar ve sarımsaklar ile hazırlanmış özel karışımlar ile karıştırılarak güzelce yoğuruluyor. Bu karışım ise daha sonra kurutulmuş bağırsakların içerisinde doldurulur ve sucuk hazır hale gelene kadar bekletilir. Bu gelenekselleşmiş yöntem ile dünyanın farklı birçok köşesinde farklı birçok sucuk çeşidi üretilmektedir. Son zamanlarda gıda sektöründe yaşanan teknolojik gelişmelerle birlikte sucuk üretiminde de farklı üretim yöntemleri kullanılmaya başlanmıştır. Bu yöntemler sonucunda üretilen sucuklar ise iki kategoriye ayrılmaktadır: fermente sucuk ve ısıl işlem görmüş sucuk.
Sucuk çeşitleri arasında en çok tercih edilen sucuk çeşidi ise fermente sucuktur. Fermente, olgunlaştırma anlamına gelmektedir. Fermantasyon yani olgunlaştırma yöntemi ise çok uzun yıllardır sucuk üretiminde kullanılan bir yöntemdir öyle ki sahip oldukları etleri saklamak isteyen insanların fermantasyon yöntemi ile ilk olarak fermente sucuk elde ettikleri düşünülmektedir. Fermente sucuk hazırlanırken sucuk en az 30 gün boyunca doğal yöntemler kullanılarak fermantasyonu yani olgunlaşması sağlanıyor.
Fermente sucuk sağlıklı mı?
Sucuk çeşitlerini araştıran kişilerin en çok merak ettikleri soruların başında fermente sucuk sağlıklı mı sorusu gelmektedir. Fermente sucuk, geleneksel yöntemlere uygun olarak kaliteli ve doğru malzemeler ile hazırlanır ise en sağlıklı sucuk çeşididir.
Fermente sucuk faydaları nelerdir?
Fermente sucuk, insan vücudu için önemli bir besin kaynağı olan kırmızı et ile üretilmektedir. Ayrıca içerisinde insan sağlığına birçok faydası olduğu bilinen baharatlar ve sarımsak bulunmaktadır. Bütün bu besinler bir araya geldiğinde ise ortaya insan sağlığı için derece faydalı bir gıda ürünü çıkmaktadır. Fermente sucuk öncelikle oldukça önemli protein kaynağıdır. Günlük olarak tüketilmesi gereken dokuz amino asidinin tümüne sahiptir. Aynı zamanda kan hücreleri için oldukça önemli bir vitamin olan B12 vitamini açısından da son derece zengindir.
Fermente sucuk ile ışıl işlem görmüş sucuk arasındaki fark nedir?
Fermente sucuk ile ısıl işlem görmüş sucuk üretiminde de sucuğun hazırlanma aşamaları aynıdır. Ancak ikisi arasındaki en önemli fark olgunlaştırma süresidir. Fermente sucuk tamamen geleneksel yöntemlere göre hazırlandığı için fermente yani olgunlaştırma süresi doğal yöntemler ile sağlanmaktadır. Sucuğun kendi halinde bekletilerek olgunlaşması beklenir. Isıl işlem görmüş sucukta ise sucuğun daha kısa sürede olgunlaşmasını sağlamak için sucuğa bazı ısı ve nem işlemleri uygulanmaktadır. Fermente sucukta olgunlaşma süresi 30 günü bulabilirken ısıl işlem görmüş sucukta bu süre 2 güne kadar inebilmektedir.
Fermente sucuk nasıl pişirilir?
En sağlıklı sucuk çeşitlerinden biri olan fermente sucuğu damak zevkinize göre farklı şekillerde pişirebilirsiniz. Dilerseniz tavada tek başına pişirebileceğiniz gibi yumurta ekleyerek sucuklu yumurta da hazırlayabilirsiniz. Ayrıca fermente sucuğu mangallarda, ızgaralarda ya da yemeklerde eşsiz lezzeti ile tüketebilirsiniz.
Erşan Et olarak bu yazımızda fermente sucuk nedir, sağlıklı mı, faydaları nelerdir, fermente sucuk ile ısıl işlem görmüş sucuk arasındaki fark nedir ve fermente sucuk nasıl pişirilir soruları hakkında detaylı cevaplar vermeye çalıştık. Fermente sucuk nedir ve benzeri içeriklere sitemizin blog kısmında ulaşabilirsiniz. Ayrıca sucuğun en lezzetli hali olan %100 dana eti ile üretilmiş et sucuk seçenekleri için ise sitemizde bulunan sucuk çeşitlerine göz atabilirsiniz.