Birbirinden Leziz Tatlar İçin Et Pişirme Teknikleri

18-12-2020 16:42
Birbirinden Leziz Tatlar İçin Et Pişirme Teknikleri

Sofraların assolisti olan et yemekleri lezzetli pişirildiklerinde hem damak zevkini doruğa çıkartır hem de pişirip hazırlayan kişiye övgüler yağdırır. Her etin ve her et yemeğinin pişirme yöntemi farklıdır. Et pişirme yöntemleri ete gerçek tadını veren en önemli unsurdur. Etin dinlenmiş olması, kasabın işinde uzman olması, etin pişmeden önce doğru marinasyon işleminden geçirilmesi en önemli adımlardır ama son aşama olan et pişirme tekniği doğru uygulanmazsa istenilen lezzete ulaşmak mümkün olmayacaktır. Et pişirme dereceleri de oldukça mühim bir detaydır. Et pişirme teknikleri doğru uygulandığında etle harikalar yaratılabilir. İşte bu sihirli husus üzerinde durmak ve eti doğru tekniklerle pişirerek doğru sonuçlara ulaşmanıza yardımcı olmak istiyoruz. Hangi eti hangi pişirme tekniğiyle hazırlarsak leziz ve nizami bir et yemeği elde ederiz işte yanıtları…

Sofralarınızı şenlendirecek lezzete sahip ERŞAN Taze Et Çeşitleri için hemen linke tıklayın!

Birbirinden Farklı Et Pişirme Teknikleri 

Soteleme /Kavurma

Pratik ve hızlı bir et yemeği hazırlamak isteyenler için soteleme veya kavurma işlemi biçilmiş kaftandır. Bakmayın hızlı dediğimize. Bu yöntemle hızlı olduğu kadar lezzetli bir sonuç da elde etmek mümkün. Et ve varsa sebzeler iri küpler halinde doğranır, yanmaz yapışmaz bir tavada çok az yağ ilavesiyle ve karıştırarak pişirilir.

Haşlama 

Et pişirme teknikleri içinde en sağlıklı olanı haşlamadır. Üstelik sindirimi de daha kolaydır. Lezzet, soteleme yahut kızartmada olduğu kadar üst seviyede değildir ama kalori açısından daha düşük, sindirimi daha kolay, daha hafif ve besin değeri daha yüksek bir yöntem olduğu için "haşlama” özellikle kilosuna dikkat edenlerin ve sağlık sorunları sebebiyle perhiz yapanların ilk tercih ettiği pişirme tekniklerinden birisidir.

Fırınlama

Hem kalori açısından hafif hem de oldukça lezzetli bir et pişirme tekniği olan fırınlama özellikle tepside yapılan et yemekleri için en uygun ve sevilen tekniklerden birisidir. Fırınlama tekniğinde fırın önceden 150-200 derece civarında ısıtılmalı ve etler az bir yağ ilavesiyle pişirilmelidir. "Nar gibi kızarmak deyimi” fırınlama tekniğinin en büyük maharetidir diyebiliriz.

Rosto

Rosto yöntemi; etin üzeri açık şekilde, sık sık yağlayarak ve herhangi bir sıvı ve sos ilave etmeden orta ısıda pişirilmesidir. Rosto yöntemi Türk mutfağı yemeklerinde çok sık kullanılmaz. Fakat lezzetli ve sağlıklı bir yöntem olduğunu söyleyebiliriz.

Ağır Ateş

Bu yöntem de özellikle meşhur işletmelerin kullandığı, özel bir tekniktir ve oldukça da kıymetli bir pişirme tekniğidir. Öyle ki et yemeği ne kadar uzun saatler ağır ateşte pişmişse o kadar leziz ve yumuşacık olacağı için "ağır ateşte pişirme tekniği” revaçta olan ve beğenilen bir teknik olarak öne çıkar. Bu et pişirme tekniğinde ete sıvı ya eklenmez ya da eser miktarda yani çok az eklenir. Bu şekilde ağır ağır pişen etin tüm aroması, kokusu ve lezzeti içinde kalır ve lezzeti de o oranda katlanır. Bekleme süresi uzundur ama ilk lokmada ağızda dağılan o tiril tiril et, tüm o uzun bekleyişi unutturacak cinstendir. 

Kızartma

Geldik çok sağlıklı olmasa da en lezzetli pişirme yöntemi olan kızartmaya… Kızartma tekniğinde et, sıcak yağın içinde çevrilerek pişirilir. Kızartma işlemi bazen derin ve bol yağda, bazen de az yağda yapılır. Kızartma yağı temiz, berrak ve tortusuz olmalıdır. Bunun için de her kızartmada yağ değiştirilmelidir. 

Izgara

Hem kalorisi düşük hem de çok lezzetli bir et yemeği için ızgara tekniği çok sık kullanılır. Bu teknikte etler su ve yağ ilave etmeden direk olarak ısıya tabi tutulur. Izgara bir demir döküm, teflon, seramik gibi tavalarda bir de açık havada kömür üzerinde yapılır. Eğer kömür ızgara yapılacaksa etler kömüre temas ettirilmemelidir.

Poşe ve Glaze

Bu pişirme tekniği henüz bizim mutfağımızda yaygın olan bir teknik değildir ama yavaş yavaş bilinir olmaya başlamıştır. Poşe, bir suda pişirme tekniğidir. Pişecek malzemenin kaynayan suya bırakılması şeklinde özetlenebilir. Sözgelimi çılbır poşe tekniğiyle pişirilen yemektir. Glaze tekniği ise bir nevi sırlama işlemi yapmaktır. Etin dışı kendi pişme suyuyla kaplanır ve öyle pişirilir.


Et pişirmek bir sanattır. Her aşamasıyla ince bir şekilde uygulanması gereken bu sanatın en önemli adımı olan pişirme teknikleri ise oldukça mühim. Siz de etinizi en uygun pişirme teknikleri ile pişirerek damakları çatlatabilirsiniz.

Afiyetle…

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.